Onze wedstrijd de Let’s Dance Championships 2024

 

(Door Karen & Marc, teamleden van ons Love2Move Team)

Het begon inmiddels alweer jaren geleden met een wild idee om een eigen danswedstrijd te organiseren in midden Nederland. En zo begon de Let’s Dance Championships in De Basiliek in Veenendaal.
Na maanden van voorbereiding waren we inmiddels aangekomen bij de 6e editie van dit evenement. En hoewel we een super ingewerkt team vrijwilligers hebben, kosten de voorbereidingen ongemerkt toch best veel tijd. Maar op vrijdag 19 April konden de handen dan echt uit de mouwen. Om 21:00 uur verzamelde een flinke groep vrijwilligers zich in De Basiliek voor de opbouw. Op dat moment was er in de zaal nog een ander evenement gaande (dat eigenlijk om 20:00 uur klaar zou zijn, maar achteraf alsnog tot 22:00 uur door liep).

Maar gelukkig konden we in de hal en de kleedkamer alvast aan de slag. Kapstokken leeghalen en naar boven sjouwen, posters ophangen, tafels en stoelen klaarzetten, spraytan area inrichting, wegwijzers ophangen, etc etc etc.

Tussendoor was er ook nog even een klein momentje om stil te staan bij deze 6e editie met het kernteam: het bestuur van de Stichting. Voor hen had ik (Marc) een heel mooie attentie laten maken door Christianne van CJ Creations (1 van onze trouwe standhouders). LsDC-oorbellen voor de dames en manchetknopen voor de heren. Een mooi aandenken aan een prachtig avontuur met een groep fantastische vrienden.

Tot rond 22:15 uur het voorgaande evenement dan eindelijk afgelopen was en we de grote zaal in konden. Daar moesten echter eerst weer alle stoelen aan de kant en het podium afgebroken en opgeruimd worden. Maar vele handen maken licht werk. Gelukkig stonden de karren met vloerdelen al binnen en klaar. En hielpen ook de jongens van de techniek met de afbouw.

Maar rond 23:00 uur was de zaal eindelijk leeg en kon de vloer erin. Wat een klus is dat ieder jaar weer. Maar we weten inmiddels hoe het moet, dus dat ging snel genoeg. Inmiddels waren ook de prijzen uitgestald, het podium weer opgebouwd, de stoelen en tafels erin, kleedjes op de tafels, en heel, heel, heel veel andere kleine zaken die de wedstrijd de uitstraling geven die we willen bereiken: een top evenement voor en door dansers en publiek!!
Rond 02:00 uur konden ook de laatsten hun spullen pakken en naar huis voor een heel kort nachtje slapen.

Zaterdagochtend ging de wekker weer voor dag en dauw. Want rond 07:30 uur ging de zaal open voor de puntjes op de i en de laatste voorbereidingen. Even helpen met het opbouwen van de stands, de EHBO post verplaatsen, de masseuze, Luk Design en Den Style installeren, de koffie stand, de Cocktail Jongens en de catering inrichten, de NADB helpen alles op te zetten, etc…. Maar om 08:30 uur konden de deuren dan zoals gepland open.

Zoals ieder jaar werd iedereen direct bij de ingang al opgewacht en welkom geheten door Evert, ‘onze man aan de straat’. Maar dit jaar hadden we de hulp van Bello, onze nieuwe mascotte. Zoals op alle foto’s te zien dook Bello op allerlei plaatsen en momenten op om de paren te ondersteunen, te feliciteren, met prijzen te omhangen etc. Hoewel sommigen vooraf wat twijfels hadden (waaronder ikzelf, Marc), bleek Bello een daverend succes en bracht veel vrolijkheid op alle gezichten. Mede doordat het toch voor iedereen de vraag was wie er nu weer in dat pak gekropen was. Dat was best even puffen, want de temperatuur in het pak liep na een tijdje aardig op. Maar die lachende gezichten maakte een hoop goed (met dank aan Claudia en Christel voor de meeste uurtjes zweten!!). Uiteraard stond Bello niet alleen, maar werd hij bijgestaan door al onze vrolijke vrijwilligers!

En netjes zoals gepland kon Herman om 10:00 uur de wedstrijd openen. Dat kon hij dit jaar doen met een nieuwe super leuke co-host: Ronald Straatman. En een fantastische nieuwe DJ: Jeffrey Franken. Wat hebben die 2 gasten geholpen om er een fantastische dag van de maken. Super leuke presentatie en echt TOP muziek!!

Maar uiteraard was dit evenement het niet mogelijk zonder de enorme hulp van alle vrijwilligers, standhouders, de NADB, de dansers en het publiek. Maar bovenal de gulle sponsoren en vrienden. Zonder die financiële ondersteuning is zo’n evenement onmogelijk. En we prijzen onszelf gelukkig dat zoveel mensen de wedstrijd een warm hart toedragen. ENORM BEDANKT VOOR AL DIE STEUN!!
Dus om 10:00 uur kon iedereen op de vloer om de wedstrijd gezamenlijk te starten en het jurypanel welkom te heten. 10 zeer ervaren juryleden uit allerlei landen. Waaronder vele oud Wereld, Europees of Nederlands kampioenen. Met zo’n deskundig panel kan het alleen maar goed gaan.

Zoals altijd werkten wij weer met 3 blokken. In de ochtend vooral ballroom, maar wel een mix tussen adults en senioren om maximaal mogelijk te maken dat paren meerdere klassen dansen. Zeker met het oog op het feit dat de hoofdklassen in de avond ‘open’ zijn voor iedereen.
Het ochtendblok werd afgesloten door samen op de vloer te komen zitten en een demo Boogiewoogie te bewonderen. Onder leiding van Osman en Renate (Belgisch kampioenen, maar gewoon wonend in Nederland en uitkomend voor team Love2Move) konden daarna ook de voetjes van de vloer tijdens een echte workshop. Improviseren is key bij Boogiewoogie. En geen heupen gebruiken. Maar je vervalt wel snel in een Jive als Latin dansers….

Hierna konden alle Latin toppers aan de slag in hun klassen tijdens het middagblok. Dat wil zeggen: bijna alle. Want het echte vuurwerk hadden we natuurlijk bewaard voor het laatste blok. Maar tjonge, wat een goed niveau. Over de hele dag spetterde de energie van de vloer en ook de internationale gasten waren echt onder de indruk van het niveau van het dansen en de grote hoeveelheid paren. En niet te vergeten: heel veel fantastisch publiek gedurende de hele dag!

Dit blok werd afgesloten met een prachtige demo van de meervoudig Nederlands kampioenen Jamie & Lesley in de classic showdans met hun show ‘I am what I am’. Ook weer toppers uit ons eigen dansteam. In de tussentijd konden de juryleden snel een hapje eten. Want rond 18:00 uur ging het avondblok van start.

Hoewel Herman en Ronald de hele dag aan elkaar kletsen (ik kan je vertellen: dat valt echt niet mee om de hele dag zo’n wedstrijd aan elkaar te kletsen hoor. Lijkt simpel, maar is het echt niet!!) om de paren ook wat rust te geven tussen de dansen, liepen we toch aardig op schema. En kon het geweld van alle hoofdklassen van start. Echt leuk om te zien dat ook allerlei paren uit de andere klassen de gelegenheid hebben genomen om mee te doen en gewoon hun mannetje & vrouwtje te staan in dat geweld. Daar wordt je echt alleen maar beter van!!
Inmiddels was de zaal ook helemaal vol gestroomd met vrienden, familie, bekenden, gasten en allerlei dansliefhebbers. En super leuk om zoveel bekende gezichten terug te zien die ook tijdens de eerdere edities genoten hebben van al dat mooie dansen.

En net als overdag was ook het niveau in de avond super hoog. Wat een genot om naar te kijken. En dat met zoveel paren! Gewoon heerlijk als organisatie om echt mooie competities te ‘hosten’. En hoewel ze als paar alleen op de vloer stonden, was de “demo” van het Latin Professional paar Glen en Claudia, een mooie kers op die taart. Alle juryleden in vol ornaat, de dansers met hun beste outfit en met hun beste prestaties, heel veel super enthousiast publiek tot aan het einde aan toe….. daar doen we het voor!!!

Ik heb veel mensen gesproken langs de vloer en alleen maar positieve geluiden en complimenten gehoord. Het is niet netjes om op te scheppen, maar de termen “beste wedstrijd van het jaar” en “NK waardig” zijn heel vaak gevallen. Ook de buitenlandse paren waren erg positief over de hele organisatie, muziek, competitie etc. Dus we verwachten (hopen) velen ook volgend jaar weer terug te zien. Dan kun je als organisatie alleen maar super trots zijn en terugkijken op een enorm succesvol weekend.

 

Helaas haalden wij zelf net de finale niet. Ondanks een directe doorplaatsing naar de halve finale en een heerlijke ronde in die halve finale. Maar ja, over smaak valt niet te twisten… (of juist wel??) Of was het toch het leggen van de vloer en de korte nacht die zich deed voelen???

Anyway: aan al dat mooie komt een eind. Dus rond 24:00 uur werden de laatste prijzen uitgereikt. Ook dit jaar waren de beeldjes weer zorgvuldig met de hand gemaakt door Carola. En hadden Willem en Wilco weer eens flink in de buidel getast voor repen Tony Chocolony. Dat maakt het feest wel echt helemaal af.

Maar als iedereen dan met lachende gezichten weer naar huis vertrekt moet die zaal ook weer even leeg, omdat op zondag de kerk erin zit. Dus de vloer lag net netjes op z’n plek, maar kon er voor het gevoel ook gelijk weer uit (die lag er toch net in???). Maar ook hier hadden we hulp van vele handen en was rond 02:00 uur de zaal weer helemaal leeg en netjes aangeveegd. Alsof er nooit iets gebeurd was. Maar wij weten wel beter. Op naar de 7e editie op 29 maart 2025!!

Dan wil je eigenlijk de zondag uitslapen en even lekker bijkomen. Maar het feest ging gewoon nog even door! Want Herman & Michèle, de drijvende krachten achter al die danspassie, hadden 2 toppers uit de jury gestrikt om workshops en lessen te verzorgen. Dus om 12:00 uur stonden wij weer in de Glind in onze dansoutfit voor een workshop van Ashli Williamson (10-voudig wereld kampioene) met een workshop gericht op de dames (maintaining the position). Gevolgd om 14:00 uur met een workshop door Steeve Gaudet (ook voormalig wereld kampioen) met allerlei tips & tricks om je eigen dansen beter te maken voor ieder niveau.

En als kers op de taart mochten wij als paar ook nog 2 keer 45 min privé aan de slag met Ashli en Steeve. Uiteraard nauw bijgestaan door onze inspiratiebronnen (en jarenlange vrienden) Herman & Michèle. Zij volgen alle informatie op de voet om het toe te passen in hun eigen lessen en de paren verder te helpen om de aangereikte informatie echt te gebruiken en uit te werken.
Maar wat super leuk om te zien dat dit soort buitenlandse top dansers onder de indruk zijn van het niveau in Nederland. En dan ook gewoon actief weten wie wij als paar in de wedstrijd waren. Dus we kregen heel gerichte informatie die ons zeker gaat helpen om volgende keer nog beter te scoren. Ook enorm bedankt aan deze internationale toppers.

 

En dan om 18:30 gaan de schoenen uit, maar gaat ook het licht uit. Want dan zijn we vanaf vrijdag 21:00 voor het gevoel aan 1 stuk door bezig geweest met opbouw, dansen, afbouw, dansen, dansen en dansen. Maar nog vol adrenaline en trots over zo’n prachtig dansweekend. Misschien wel weer gewoon het mooiste weekend van het jaar…..
Tijd om de voetjes omhoog te doen, want op maandag gaat om 06:45 gewoon het wekkertje weer voor een drukke werkweek. Want je dreigt dat in zo’n GEWELDIG weekend wel te vergeten, maar er moet ook weer gewoon gewerkt worden.

Op naar de 7e editie in 2025. Of gewoon de volgende training of wedstrijd!!

 

De lange lijst met alle uitslagen van de Love2Move paren, ALLEMAAL VAN HARTE!!!
– Jan & Joke – senioren IV – 1e
– Osman & Renate – senioren II – 2e
– Erwin & Monique – senioren IIA – 2e
– Bertus & Carla – senioren IV – 3e
– John & José – senioren IIIA – 4e
– Bert & Roxenne – adults A Std – 6e
– Roel & Amber – adults B Std 6e (GEPROMOVEERD naar de A-klasse) / adults hoofdklasse Std – 19e
– Marc & Karen – senioren II – 7e
– Wilco & Thea – senioren II – 8e
– Zende & Viktoria – adults A Std – 8e / adults A Latin – 9e / adults hoofdklasse Std – 17e
– Ronald & Daniëlle – senioren IIA – 10e
– Wolter & Gea – senioren III – 10e
– Richard & Els – senioren III – 11e
– Paul & Jaimy – adults hoofdklasse Std – 13e
– Bruno & Anastacia – adults A Std – 13e
– Dick & Anet – senioren II – 16e